Skip to main content
Op werkdagen voor 16:00u besteld, volgende dag in huis!
Gratis verzending vanaf €33,99 en voor België +€3,-
Support: 085-130 43 49

Zonnepanelen schoonmaken: hoe behoud je jarenlang maximaal rendement?

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen winnen snel aan populariteit. Volgens onderzoek van SolarPowar Europe zal Nederland eind 2024 in totaal over 24,2 gigawatt piek aan zonnepanelen beschikken. Zonnepanelen dragen niet alleen het milieu een warm hart toe, maar leveren ook een flinke besparing op je elektriciteitsrekening.

Het plaatsen wordt ook steeds goedkoper door leuke subsidies en grote landelijke acties waarbij je flinke kortingen kunt krijgen. Veel nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig standaard van zonnepanelen op het dak voorzien. Maar dan komt het volgende probleem: Hoe moet je de zonnepanelen precies schoonmaken? Want hoe schoner zonnepanelen zijn, hoe beter ze functioneren. In deze blog gaan we in op deze vraag. Daarnaast gaan we ook in op de unieke werking van de Lenano Zonnepanelen Coating. Deze coating staat garant voor jarenlang onderhoudsvrije zonnepanelen: dat wil jij toch ook?

Waarom is het schoonmaken van zonnepanelen een belangrijke taak? 

Zonnepanelen worden voortdurend blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Het weer en de wind laten hun sporen na. Hierdoor worden zonnepanelen snel vuil en stoffig. Dit heeft als gevolg dat het verzamelen van zonne-energie verstoord raakt. Hierdoor gaat de opbrengst van de zonnepanelen achteruit. De zonnepanelen schoonmaken is dus een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen op hun best functioneren.

Wanneer en hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Nu je weet dat het onderhoud van de zonnepanelen belangrijk is, vraag je je natuurlijk af hoe vaak je aan de slag moet met het schoonmaken van de zonnepanelen. En, wat is het juiste moment hiervoor? 

Wat is het juiste moment voor het schoonmaken van zonnepanelen? 

Over het algemeen zijn april tot en met oktober de maanden waarin de zonnepanelen de meeste zonne-energie opwekken. Het is dus in ieder geval belangrijk om voor de aanvang van april met het schoonmaken van de zonnepanelen aan de slag te gaan.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken? 

Over het algemeen geldt dat een regenbui al wonderen doet. Wanneer het dus regelmatig heeft geregend, zal je ook niet zo snel je zonnepanelen hoeven schoonmaken. Daar tegenover staat dat in een periode van veel droogte de zonnepanelen wel weer wat viezer kunnen zijn. Ook is dit vraagstuk afhankelijk van de plek van de zonnepanelen. Wanneer deze geplaatst zijn op schuine daken spoelt het regenwater de zonnepanelen goed schoon. In dit geval geldt voor het schoonmaken van de panelen dat een keer in de vijf jaar voldoende is. Heb je juist platte daken of staat je huis in een boomrijk gebied? Dan zal regenwater minder effect hebben en raden wij aan de zonnepanelen een keer per jaar schoon te maken. Controleer daarnaast regelmatig de zonnepanelen op hardnekkig vuil, zoals bijvoorbeeld vogelpoep. 

Tip: kies als schoonmaakdag een dag met weinig zonlicht. Zo geef je het schoonmaakwater de tijd om goed op te drogen en voorkom je vlekken of resten.

Stappenplan voor het schoonmaken van zonnepanelen

Het schoonmaken van zonnepanelen wordt vaak gezien als een lastige en zelfs vervelende klus. Met dit stappenplan ben je in ieder geval zo goed mogelijk voorbereid op deze klus. 

De benodigdheden

Benodigdheden zonnepanelen schoonmaken

  • Zachte borstel
  • (Ontkalkt- of regen) water
  • Eventueel: waterspuit of uitschuifbare wisser voor moeilijk te bereiken plekken

Het schoonmaken van de zonnepanelen

Safety first! Let erop dat je het zonnepanelen systeem volledig uitschakelt voordat je begint met het schoonmaken van de zonnepanelen. Haal vervolgens het afval, zoals bijvoorbeeld bladeren, van de zonnepanelen af. De zachte borstel kan je gebruiken om hardnekkig vuil weg te poetsen. Wanneer je de zonnepanelen lastig kunt bereiken of als je liever niet het dak op wil, kan je vanaf de grond een waterspuit of uitschuifbare wisser inzetten.   

De dont’s

dont's zonnepanelen schoonmaken

  • Gebruik geen reguliere (groene) zeep, allesreiniger of schuurmiddelen. Gebruik van deze middelen beschadigen het glas en tasten de vuilafstotende laag van zonnepanelen aan. Heb je dit in het verleden gedaan? Herstel de vuilafstotende laag dan door Lenano’s Zonnepanelen Coating. 
  • Gebruik geen schuurspons. Hierdoor kunnen er krassen ontstaan op de zonnepanelen. Dit vermindert de werking van de zonnepanelen. 
  • Gebruik geen hogedrukspuit. Hierdoor kan er water tussen het glas en de zonnecellen ontstaan. Dit vermindert wederom de werking van de zonnepanelen. 

Behoud van maximaal rendement door zonnepanelen coating

Het schoonmaken van de zonnepanelen is nog best een hele klus waar je vaak ook nog eens het dak voor op moet. Dit wil je dan natuurlijk ook op een zo effectieve- en duurzame manier aanpakken. Gelukkig biedt Lenano een duurzame oplossing voor het schoonmaken en schoonhouden van uw zonnepanelen. Door toepassing van nanotechnologie brengt u een coating aan op uw zonnepanelen die zowel vocht als vuil afstoten. Deze coating staat garant voor jarenlang behoud van maximaal rendement van uw zonnepanelen. 

Hoe werkt nano zonnepanelen coating?

Een nano-coating is een onzichtbare coating die bestaat uit minuscuul kleine deeltjes die hechten aan de ondergrond. Deze kleine deeltjes zorgen voor een ultradunne laag over de ondergrond die water- en vuilafstotend is. Het aanbrengen van deze laag over de zonnepanelen, zorgt ervoor dat vuil zich minder makkelijk hecht aan het oppervlak van de panelen. Bekijk hier meer informatie over de nanotechnologie.

Nano zonnepanelen coating als duurzame oplossing

Door de unieke werking van Lenano’s zonnepanelen coating houd je de zonnepanelen gemakkelijk en langdurig schoon. Door de water- en vuilafstotende laag kunnen zand, stof en atmosferisch vuil zich minder makkelijk hechten aan het oppervlak van de panelen. Hierdoor zal in het vervolg een simpele regenbui voldoende zijn om uw zonnepanelen schoon te houden. Zo behoudt u gemakkelijk jarenlang maximaal rendement van de zonnepanelen.  

Hoe breng je nano zonnepanelen coating aan?

Het is voor de aanhechting van de zonnepanelen nano coating belangrijk dat de ondergrond zo schoon mogelijk is. Gebruik hiervoor de tips die wij in deze blog geven voor het schoonmaken van zonnepanelen. Hierna breng je de coating aan met cirkelvormige bewegingen. Vervolgens poets je het oppervlak nog even na met een microvezeldoek. Na ongeveer twintig uur is de coating volledig uitgehard en kan het oppervlak in contact komen met water. Wanneer er slecht weer wordt voorspeld, is het dus beter even te wachten met het aanbrengen van de coating. Bekijk deze pagina voor meer uitleg over het aanbrengen van de nano coating. 

Nu je dit blog hebt gelezen ben je misschien ook wel enthousiast geworden over zonnepanelen op je dak. Want nu je weet dat het schoonhouden van de panelen een kwestie is van één behandeling, is dat in ieder geval al geen belemmering meer. Laat ze dus plaatsen, behandel ze direct met onze Solar Coating, en de komende jaren hoef je alleen nog maar te profiteren van een heel lage energierekening!

  • Lenano Zonnepanelen Nano Coating Set

    Zonnepanelen Coating Set

    39,99
    In winkelmand