Op werkdagen voor 16:00u besteld, volgende dag in huis!
Gratis verzending vanaf €39,95 en voor België +€3,-
Klantenservice 085-130 43 49

Wat zijn de risico’s van het gebruik van nano coating?

Risico's gebruik nano coating? Lenano schoonmaakgemak

De eerste reacties waren enthousiast. Nanotechnologie zou de toekomst compleet veranderen, op langere termijn. Het manipuleren van stoffen op moleculair niveau deed veel wetenschappers de fantasie op hol slaan. Maar er kwam ook kritiek. In het verleden is vaker gebleken dat nieuwe uitvindingen schadelijk bleken te zijn voor de gezondheid. Madam Curie is misschien wel het meest bekende voorbeeld hiervan.

De Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat zich bezighoudt met de volksgezondheid, stelde in 2006 zelfs dat de kleine deeltjes schadelijk konden zijn voor mensen en milieu. Juist omdat de deeltjes zo klein zijn en een hoge reactiviteit hebben, kunnen ze gemakkelijker barrières passeren en hebben ze een grote potentie bepaalde reacties op te wekken.

Geen risico’s gevonden

Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds geen concrete risico’s gevonden bij het gebruik van nanotechnologie. Sterker nog, er zijn zelfs genoeg voorbeelden waarbij nano technologie de gezondheid zelfs bevordert. Denk maar eens aan de SARS-epidemie in Japan begin deze eeuw. De hoeveelheid mensenlevens die daar zijn gered door het coaten van de metrostations is waarschijnlijk ontzettend groot in een land met een bevolkingsdichtheid van 333 mensen per vierkante meter. In grote steden zoals Tokyo ligt die zelfs nog veel hoger, ruim 5900 mensen per vierkante meter.

En dat is natuurlijk goed nieuws. Nano coatings zijn al gecommercialiseerd sinds 2004 en sindsdien is het product alleen maar beter geworden. Na verder onderzoek zijn er andere stoffen toegevoegd aan de coatings die de natuur en de gezondheid zelfs kunnen bevorderen. De meeste coatings van Lenano zijn dan ook voorzien van een antibacteriële stof, waardoor schimmels en bacteriën niet meer hechten aan oppervlakten. Daarnaast zijn de meeste coatings ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Nader onderzoek

Bij nader onderzoek de afgelopen jaren zijn veel zaken een stuk duidelijker geworden. Zoals al eerder genoemd in dit artikel, zijn de coatings van Lenano gewoon biologisch afbreekbaar. Het is namelijk niet giftig en er vindt geen chemische reactie plaats bij blootstelling aan licht (fotolyse) en water (hydrolyse). En er zitten geen stoffen in de coating die zich gaan ophopen in de mens, dier of natuur.

Ook de gezondheid loopt geen enkel risico. Natuurlijk kunt uw huid of uw ogen gaan irriteren bij blootstelling aan de stof, maar dat doet het bij blootstelling aan water ook. Als u water in uw oog krijgt, dan gaat dat prikken. Het dragen van handschoenen is in principe niet eens nodig, maar het in ieder geval geen kwaad. Net als alle andere schoonmaakmiddelen dient u de coating buiten het bereik van kleine kinderen te houden.

We kunnen dus concluderen dat het gebruik van nano coatings veel goed kan doen voor mens en natuur, indien we het goed gebruiken. En dat is heel mooi, want nanotechnologie kan ons leven drastisch veranderen, in positieve zin! Een leuk heel voorbeeld werd onlangs nog gerealiseerd door wetenschappers werkzaam aan het MIT in de Verenigde Staten: Een boom die licht kan geven! Dat kan een hoop energie besparen als het de straatverlichting kan vervangen.