Skip to main content
Op werkdagen voor 16:00u besteld, volgende dag in huis!
Gratis verzending vanaf €33,99 en voor België +€3,-
Support: 085-130 43 49

Lotus effect: nabootsen voor schoonmaakgemak.

Lenano Lotuseffect

Nanotechnologie is een efficiënte manier om oppervlakken te behoeden voor het aanhechten van stof en vuil. Wanneer een oppervlakte met nanodeeltjes is bewerkt ontstaat een laag waar vuil zich niet meer op kan hechten. Dit is vergelijkbaar met de bladeren van een lotusbloem. Deze zijn dusdanig van vorm en samenstelling dat het vuil dat vanuit de lucht op de planten terechtkomt er als het ware vanaf “parelt” omdat het zich niet aan het oppervlak kan hechten. Daarom wordt het effect dat nanotechnologie heeft op oppervlakken ook wel het lotus effect genoemd.

Met een nanocoating gaan materialen langer mee

Het Lotuseffect is uniek in de natuur. Wetenschappers proberen deze techniek ook toe te passen in materialen om oppervlakken te behoeden voor vuil, erosie en corrosie. Dit effect wordt bereikt door de stof Silicium aan coatingmateriaal toe te voegen. Zo ontstaat hetzelfde effect als op de lotusbloem: het vuil hecht zich nauwelijks meer en het oppervlak krijgt als vanzelf een oleofoob (vuilafstotend) en hydrofoob (vochtwerend) vermogen dat zeer lang aanhoudt. Reinigen wordt hierdoor een stuk eenvoudiger.

Het zelfreinigend vermogen van de lotusbloem verwerkt in een reinigingsmiddel

De wetenschap ontdekte het zelfreinigende effect voor het eerst bij de Indische lotusbloem. Het viel op dat de bladeren van deze plant altijd stralend schoon waren. Nader onderzoek wees uit dat op de bladeren van de lotus minuscuul kleine bobbeltjes zitten (zie afbeelding hieronder). Deze zorgen ervoor dat regenwater en vuil niet kunnen hechten. Het regenwater spoelt van de bladeren af en neemt meteen het vuil mee. Dit effect treedt ook op wanneer een oppervlak in bijvoorbeeld de keuken of badkamer met nanotechnologie wordt behandeld. Er ontstaat een vuilwerend laagje. Hierdoor is het na behandeling voldoende om dit oppervlak met een vochtige doek af te nemen om het aanwezige stof en vuil eenvoudig te verwijderen.

Het lotus effect

Het Lotuseffect wetenschappelijk verklaard

Het Lotuseffect wordt bereikt door de contacthoek tussen het behandelde oppervlak en water. Door een oppervlakte met nanotechnologie te behandelen kan deze hoek worden gemanipuleerd. Daardoor verandert de manier waarop een waterdruppel op het oppervlak ligt. Met het blote oog is dit vanzelfsprekend niet waar te nemen, maar het effect is wel dat het water zich niet aan het oppervlak en het daar aanwezige vuil hecht. Het oppervlak wordt op die manier bijna vanzelf water- en vuilafstotend. Ook zeer moeilijk bereikbare oppervlakken, zelfs tot een hoek van 170 graden, kunnen behandeld worden met nanotechnologie. Deze normaal gesproken lastig schoon te maken gebieden worden op deze manier zeer gemakkelijk te reinigen. De waterdruppels veranderen door de aangebrachte nano beschermingslaag van vorm. Ze worden kegelvormig en hechten zich niet meer aan het oppervlak waardoor schoonmaken kinderspel wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.