Op werkdagen voor 16:00u besteld, volgende dag in huis!
Gratis verzending vanaf €39,95 en voor België +€3,-
Klantenservice 085-130 43 49

Hygiene in sport kleedkamers

Hygiene in sport kleedkamers Lenano schoonmaakgemak

De Spelen zijn weer voorbij, maar het sportseizoen 2018 begint pas. Zo staan er dit jaar naast de normale evenementen onder andere een WK schaatsen, een zeiltoernooi en een volleybaltoernooi op de agenda. Sport is in, sport is gezond, voor zowel lichaam als geest. Zelfs met dit ijzige, koude weer. Maar ook als u sport liggen er gezondheidsrisico’s op de loer.

Buiten vriezen ondertussen alle bacteriën dood, maar binnen verzamelen bacteriën zich in de winter een stuk gemakkelijker. De warmte van de verwarming binnen zorgt voor een hoge luchtvochtigheid waardoor bacteriën en schimmels zich gemakkelijker kunnen verspreiden. Zeker in openbare ruimtes waar een sporter veel mee te maken krijgt.

Over het algemeen valt het bij de vrouwenkleedkamer wel mee, maar nare luchtjes verspreiden zich enorm snel in de herenkleedkamer. Veel sportclubs kiezen tegenwoordig bij hun sanitaire onderhoud daarom voor een behandeling met een nano coating. Dat heeft natuurlijk de voorkeur dan de kleedkamer binnenlopen met een deo spray in de hand.

Nano coating in de kleedkamer

Vfl Wolfsburg – uit die Duitse stad met twee Volkswagen fabrieken – is ook zo’n voorbeeld. De oude voetbalclub van Bas Dost heeft in samenwerking met een Duits nano coating bedrijf een aantal testen gedaan met de coating. Na de tests werd op deurklinken, toetsenborden en fitnessapparaten een bacterieafname van ruim 90% gemeten.

Terwijl Bas rustig zijn goaltjes aan het meepikken was, heeft de club hun gehele spelersruimte laten coaten met nano coatings. Of het daarom ook direct minder gaat stinken in de herenkleedkamer, is natuurlijk geen garantie, maar gelukkig zijn de meeste heren wel wat gewend. Anders kunnen ze altijd nog de kleedkamer binnenkomen met een deo spray in de hand.

Tegenwoordig worden de coatings door veel meer sportclubs wereldwijd gebruikt. Overal ter wereld krijgt men steeds beter in de gaten wat de mogelijkheden zijn van nano technologie. In Nederland zijn nog niet alle sportclubs overtuigd, maar dat kan alleen maar een kwestie van tijd zijn voordat iedereen het gaat gebruiken.

Een stukje toekomst die uitkomt

Oorspronkelijk komt de techniek uit Japan. Tijdens de SARS uitbraken begin deze eeuw bijvoorbeeld, hebben de Japanse autoriteiten de metrostations laten coaten tegen verdere uitbraken. Destijds was de nano coating nog in de ontwikkelingsfase, maar nood brak wet waardoor de coating direct in de praktijk getest kon worden, en met succes.

Het blijkt echter nog wel een drempel voor sommige culturen, zeker een nuchtere cultuur zoals die van ons. Het woordje ‘Nano’ klinkt voor veel mensen nog te veel science fiction om daadwerkelijk toe te gaan passen in de praktijk. Het is een stukje toekomst die niet meer voor de deur staat, maar aan het naar binnen stappen is.

Lenano gaat graag mee in de toekomst en bied u nu al een ruim assortiment aan verschillende nano coatings die u overal in en rondom uw huis kunt gebruiken. Ondertussen sporten wij hier in Nederland gewoon door, ondanks de nare geurtjes in de kleedkamer. Misschien is het een goed idee om de sportschool eens aan te schrijven…