Skip to main content
Op werkdagen voor 16:00u besteld, volgende dag in huis!
Gratis verzending vanaf €33,99 en voor België +€3,-
Support: 085-130 43 49

Hoe werkt nanotechnologie?

Lenano - Wat-is-nanotechnologie? Lenano - Wat-is-nanotechnologie

Zoals je in de vorige blogs hebt kunnen lezen zijn de producten van Lenano voor veel toepassingen te gebruiken. Voor de keuken, de badkamer, de auto, de caravan, alles kun je ermee behandelen om ervoor te zorgen dat het schoonmaken voor langere tijd een stuk eenvoudiger wordt. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Hoe komt het dat de nanodeeltjes die in onze producten zijn verwerkt ervoor zorgen dat je niet meer urenlang bezig bent met schoonmaken? Daarvoor moeten we in de wetenschap van de nanotechnologie duiken. In de onderstaande video legt wetenschapper Geert Wijts dit uit.

Een nanodeeltje is één miljoenste millimeter

“Een nanometer is een miljoenste deel van een millimeter”, legt Geert Wijts van Kennislink.nl uit in een de bovenstaande video. “Dit betekent dat in 1 millimeter op je geodriehoek 1 miljoen nanometers passen. Een menselijke haar is vergeleken bij een nanometer “heel dik”. In een millimeter passen ongeveer 20 haren, dus is een haar ongeveer tienduizend keer zo dik als 1 nanometer”. Om een idee te geven: Spreek het woord “nanometer” uit en terwijl je dit doet groeit je eigen haar al met 10 nanometer, uitgaande van de gemiddelde snelheid waarmee menselijk haar groeit.

Alleen te zien onder een supermicroscoop

Hoe groot, of liever gezegd hoe klein, een nanodeeltje is, is alleen te zien onder een supermicroscoop. Onder een gewone microscoop is een nanodeeltje niet zichtbaar, dit kan alleen zichtbaar worden gemaakt met een supermicroscoop die in de wetenschap wordt gebruikt. Deze microscopen zijn enorme apparaten, want om iets heel kleins zichtbaar te kunnen maken heb je hele grote apparaten nodig. Bij nanotechnologie wordt gebruik gemaakt van het vermogen om atomen te kunnen “oppakken” en verplaatsen, zegt Geert Wijts. Daardoor kan nanotechnologie voor heel veel toepassingen worden ingezet. Onder de supermicroscoop zijn de atomen zichtbaar waarmee de nanodeeltjes “aan de slag gaan”.

De natuur maakt gebruik van nanotechnologie

Geert Wijts laat aan de hand van een afbeelding van een lotusbloem zien hoe nanotechnologie in de natuur werkt. Op de bladeren van de lotusbloem zitten nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes zorgen er ook voor dat de bloem droog blijft, want het water glijdt er gemakkelijk vanaf terwijl het vuil meteen wordt meegenomen. Geert Wijts legt het uit aan de hand van een schematische tekening. “De nanodeeltjes vormen een soort spijkerbed op het oppervlak. Daardoor blijven vuildeeltjes op de “punten van dat spijkerbed” liggen, waardoor ze gemakkelijk met water kunnen worden verwijderd”. Door een oppervlak te bewerken met nanotechnologie, zoals met de toepassingen van Lenano, wordt een zelfde oppervlak gecreëerd als op de lotusbloem. En zo wordt het schoonmaken van een autoruit, een wastafel of een aanrechtblad een stuk eenvoudiger.

Eindeloze toepassingsmogelijkheden

De ontdekking van de nanotechnologie heeft gezorgd voor eindeloos veel toepassingen. Het reinigend vermogen is daarvan een heel belangrijke. Deze toepassing wordt gebruikt in al onze producten. Door je keuken, caravan of boot te behandelen met de producten van Lenano creëer je een van de natuur afgekeken beschermlaag die ervoor zorgt dat vuil en stof geen kans krijgen. En het grote voordeel is dat deze laag voor jaren blijft zitten. Dus eenmaal behandeld is schoonhouden een fluitje van een cent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.